Droom je ervan om je huis goed te isoleren, een hoog rendement kachel te installeren en zonnepanelen te plaatsen? De zoute noot verhindert u echter om het te realiseren? In dit geval kan een voordelige groene lening u de oplossing bieden. Je kunt natuurlijk gebruik maken van gas en stroom maar tegenwoordig is het makkelijker om over te stappen naar een duurzamere vorm van energie.

Ga je naar de overheid of naar een bank? We hebben een aantal feiten op een rijtje gezet waarmee u uw energierekening kunt verlagen en een groenere toekomst kunt creëren. Ook is het mogelijk om te beginnen met inboedelverzekering vergelijken om bepaalde duurzame investeringen te verzekeren tegen onmacht of weersinvloeden.

De naam “GROENE LENING” werd geboren in 2009, toen tot eind 2011 een tijdelijke maatregel werd ingevoerd om energiebesparende uitgaven te bevorderen. Hoewel de groene lening niet langer geldig is voor nieuwe investeringen, wordt deze term heel vaak gebruikt voor “energieleningen”.

Naast de terminologische verschillen heeft het energiekrediet of groene lening bepaalde specifieke kenmerken in Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Ontdek ze in dit artikel.

Energielening In Vlaanderen

De Vlaamse overheid ondersteunt investeringen in energiebesparing via een energielening. Hiermee kunt u het werk financieren dat nodig is om energie in uw huis te besparen.

De Vlaamse Energielening In Een Paar Woorden  :

Voor mensen die een huis huren of het als hun hoofdhuis bewonen. Niet-commerciële organisaties en coöperaties kunnen ook een energielening krijgen;

 • U kunt minimaal € 1.250 * en maximaal € 15.000 lenen ;
 • Leningen kunnen uiterlijk tot 31/12/2018 worden verleend;
 • Maximale
  duur en rente: maximaal 2% 96 maanden (8 jaar)
  1% voor max. 120 maanden (10 jaar), alleen voor niet-commerciële organisaties en coöperaties
  0% voor max. 120 maanden (10 jaar), alleen voor particulieren die een huis huren via een sociaal onroerend goed agentschap en personen in de prioriteitsgroep voor energieleningen (zie hieronder)
 • Voorwaarden kunnen enigszins verschillen, afhankelijk van de gemeente;

De aanvraag moet worden ingediend bij het energiebedrijf (voorheen Vlaanderen Energiehuis: Lokale Entiteit) van uw gemeente, indien deze er een heeft. Maar maak je geen zorgen: slechts twee gemeenten hebben er geen: Linkebeek en Wezembeek-Oppem. * Behalve voor de aankoop en installatie van energiezuinige apparaten door de prioritaire doelgroep (na energiescanning): deze mensen kunnen een bedrag lenen van minder dan € 1.250 (Noot: de Vlaamse Regering heeft de energielening aangepast op 21 oktober 2016. Dit zijn de meest recente voorwaarden.)

De Energielening Gaat Niet Gepaard Met Rente (0% Rente) Indien

 • u hebt recht op de verhoogde bijdrage van de onderlinge verzekeringsmaatschappij EN ontvangt een bruto belastbaar inkomen van minder dan of gelijk aan € 17.649,88 / jaar plus € 3.267,47 per afhankelijke;
 • u ontvangt alleen bruto belastbaar inkomen van € 17.649,88 / jaar plus € 3.267,47 per afhankelijke;
 • u bent in schuldbemiddeling en kunt uw verwarmingsrekening niet betalen;
 • u bent een persoon die een huis te huur aanbiedt via een sociaal vastgoedkantoor.